Kisah Cinta Sejati, yang Pernah Ada di Muka Bumi

|

Sebuah kisah Cinta Sejati, Kisah Benar yang pernah terjadi di Bumi ini...


Sekian ratus tahun yang lalu...
Di malam yang sunyi, di dalam rumah sederhana yang tidak seberapa luasnya... seorang isteri tengah menunggu kepulangan suaminya. Bukanlah kebiasaan sang suami pulang larut malam. Sang isteri bingung.... hari sudah larut dan dia sudah sangat kelelahan dan mengantuk. Namun, tak terlintas sedikitpun dalam benaknya untuk segera tidur dan terlelap di tempat tidur suaminya. Dengan setia ia ingin tetap menunggu... namun, rasa kantuk makin menjadi dan Sang suami tercinta belum juga datang.


Tak berapa lama kemudian....
Seorang lelaki yang sangat berwibawa lagi luhur budinya tiba di rumahnya yang sederhana. Lelaki ini adalah suami dari sang isteri tersebut. Malam ini beliau pulang lebih lambat dari kebiasannya, kelelahan dan penat sangat terasa. Namun, ketika akan mengetuk pintu... dia terfikir akan Sang istri yang tengah terlelap tidur.... ah, sungguh dia tak ingin membangunkannya. Tanpa berfikir panjang, dia tak jadi mengetuk pintu dan seketika itu juga menebarkan serbannya di depan pintu dan berbaring di atasnya. Dengan kelembutan hati yang tak ingin membangunkan isteri tercinta, Sang suami lebih memilih tidur di luar rumah.. di depan pintu... dengan udara malam yang dingin mencengkam... hanya beralaskan selembar serban tipis. Penat dan lelah beraktiviti seharian, dingin malam yang menggigit tulang dia hadapi.. kerana tak ingin membangunkan isteri tercinta. Subhanallah...


Dan ternyata, di dalam rumah.. persis dibalik pintu tempat sang suami menebar serban dan berbaring di atasnya.. Sang isteri masih menunggu, hingga terlelap dan bersandar sang isteri dibalik pintu. Tak terlintas sedikitpun dalam fikirannya untuk berbaring di tempat tidur, sementara suaminya belum juga pulang. Namun, karena khuatir rasa kantuknya tak tertahan dan tidak mendengar ketukan pintu Sang suami ketika pulang, ia memutuskan untuk menunggu Sang suami di depan pintu dari dalam rumahnya.


Malam itu... tanpa saling mengetahui, sepasang suami istri tersebut tertidur berdampingan di kedua sisi pintu rumah mereka yang sederhana... kerana kasih dan rasa hormat terhadap pasangan.. Sang Isteri rela mengorbankan diri terlelap di pintu demi kesetiaan serta hormat pada Sang suami dan Sang suami mengorbankan diri tidur di pintu demi rasa kasih dan kelembutan pada Sang isteri.


Dan nun jauh di langit....
Ratusan ribu malaikat pun bertasbih....
Menyaksikan kedua sejoli tersebut...
SUBHANALLAH WABIHAMDIH
Betapa suci dan mulia rasa cinta kasih yang mereka bina
Terlukis indah dalam ukiran akhlak yang begitu mempesona...
Saling mengasihi, saling mencintai, saling menyayangi dan saling menghormati...


Tahukah Anda... siapa mereka..?
Sang suami adalah Muhammad bin Abdullah, Rasulullah SAW dan Sang istri adalah Sayyidatuna Aisyah RA binti Abu Bakar As-Sidiq.
Merekalah sepasang kekasih teladan, suami istri dambaan, dan merekalah pemimpin para manusia, laki-laki dan perempuan di dunia dan akhirat.


Semoga rahmat ALLAH senantiasa tercurah bagi keduanya, dan mengumpulkan jiwa kita bersama Rasulullah SAW dan Sayyidatuna Aisyah RA dalam surgaNYA kelak. Semoga ALLAH SWT memberi kita taufiq dan hidayah untuk mencontohi kedua manusia mulia tersebut. aamiin...amiin ya rabbal'alamiin....

0 ulasan:

Catat Ulasan

©2009 .:[Biarlah pena mewakili bicara]:. | Template Blue by TNB